Hoe bereik je senioren effectief via de marketing?

Seniorenmarketing kan moeilijk zijn en veel bedrijven hebben het daarbij bij het verkeerde eind. Die mislukking komt gedeeltelijk voort uit de leeftijd van de personen die met het ontwikkelen van de marketingstrategie voor senioren belast zijn. Dit zijn vaak millennials. De jongere marketeers gaan er bijvoorbeeld van uit dat senioren niet technisch onderlegd zijn en dus ook niets over sms’en, social media of online zoeken weten. En hoewel dat misschien voor de oudste generatie geldt, zijn veel van de babyboomers van vandaag echt wel op de hoogte van de moderne technologie. Zo rijst dus de vraag wat de beste marketingstrategieën zijn om senioren te bereiken.

Gebruik digitale marketing

Digitale marketing is absoluut één van de effectiefste marketing tools die bedrijven tot hun beschikking hebben. Maar veel marketeers vinden het vaak ongepast voor 50-plussers. Volgens het zakentijdschrift Forbes groeit het gebruik van social media platforms door 50-plussers echter snel.

Dit geldt vooral voor Facebook, waar tweederde van de 50-plussers en bijna de helft van de 65-plussers rondhangen. Ze gebruiken dit platform vooral om wereldwijd met vrienden en familie in contact te blijven. Instagram is het op één na populairste social media platform voor deze doelgroep.

Wanneer de digitale marketing campagne op senioren gericht is, leer dan wat belangrijk voor hen is en hoe zij erop kunnen reageren. Senioren reageren bijvoorbeeld beter op recensies en andere vormen van sociaal bewijs dan op strategieën van beroemdheden of influencers.

Vertel de senioren op Facebook ook wat er van hen verwacht wordt en wees daarbij specifiek. Gebruik duidelijke afbeeldingen en bied waarde in deze digitale content, zonder een afbreuk aan hun jarenlange ervaring te doen.

Gebruik ook traditionele marketing

Senioren voelen zich vaak meer verbonden met traditionele marketingstrategieën, zoals e-mail, direct mail en de tv. E-mailmarketing is een effectieve strategie, maar de oudere generatie controleert waarschijnlijk minder vaak hun e-mailbox. Dit omdat ze na hun pensionering behoorlijk minder berichten hebben. E-mail berichten missen ook snel het persoonlijke tintje dat veel senior consumenten waarderen, dus probeer in plaats daarvan direct mail. 

Het concept van een effectieve direct mail is hetzelfde als een e-mailmarketing campagne. Maar het ontvangen van een fysieke brief voelt voor de oudere generatie persoonlijker aan. Waardoor de kans groter wordt dat een bedrijf de investering terugverdient. Dit ondanks de hogere kosten die met de fysieke post gepaard gaan.

Personaliseer hun ervaring

Als aanvulling op de traditionele marketing valt het volgende te melden. Toen de senioren opgroeiden, was de uitstekende klantenservice nooit geautomatiseerd. Al deze babyboomers kregen dus een persoonlijke aandacht en zorg, waarbij er altijd wel iemand aan de andere kant van de lijn aanwezig was.

Als hun ervaring dus aangenaam gepersonaliseerd wordt, dan is de kans een stuk groter dat ze dit waarderen en onthouden. Dus of er nu e-mailmarketing tactieken gebruikt worden en de klanten bij naam aangesproken worden. Of dat er een live persoon beschikbaar is om vragen bij de klantenservice te beantwoorden. Door te laten zien dat het bedrijf om het senior publiek geeft en deze waardeert, wordt er meer bereikt.

Reik gratis producten aan

Bedrijven kunnen bovendien proefproducten weggeven dat erg op een ander ouder product lijkt. Het belangrijkste verschil kan bijvoorbeeld zijn dat het nieuwe product een andere vormgeving heeft en gebruiksvriendelijker is.

Nadat het bedrijf naast proefproducten ook eventueel gratis promotieartikelen heeft weggegeven, kan er dan om feedback gevraagd worden. Dit is een uitstekende marketingstrategie omdat het de druk op verkoop van de senior doelgroep wegneemt. Omdat zij zich dan niet gedwongen voelen om iets te kopen voordat ze weten of het het wel waard is. Plus gebruik succesverhalen van klanten. Want de kracht van een meeslepend verhaal kan iedereen overtuigen. Dat is immers gemakkelijker te onthouden dan de feiten en statistieken.

Gebruik een herkenbare taal

Om effectief senioren te bereiken, moet het bedrijf hun taal spreken. Trendy taal, tienerjargon of internettaal gebruiken heeft geen zin als het senior publiek hier niet bekend mee is. Babyboomers zijn zonder meer anders dan millennials en de Gen Z. Ze willen enkel weten of een product of dienst hun kwaliteit van leven zal verbeteren. Toon senioren een product dat hun leven zal vergemakkelijken en moedig hen vervolgens aan om dit product te kopen.

Onthoud daarnaast ook goed, dat hoewel ze misschien niet in dezelfde dingen geïnteresseerd zijn die een tiener leuk vindt. Dit niet betekent dat ze niet hetzelfde product willen. Hetzelfde soort product kan vaak aan alle leeftijdsgroepen verkocht worden. Begrijp echter de behoeften van het brede publiek en waarom iedere generatie het zouden willen kopen.

 

Uiteindelijk valt er te concluderen dat de babyboomers (geboren tussen 1946-1955) en de senioren van 65 jaar (geboren rond 1956-1957) tot de meest onaangeboorde en vaak vergeten demografische groepen behoren. Dit is een grote fout. Gebruik daarom de bovenstaande marketingstrategieën om deze belangrijke consumenten op de juiste wijze te bereiken.