Ouderen rijbewijs verlengen, hoe zit het ook alweer?

Het standaard rijbewijs wordt afgegeven totdat de leeftijd van 75 jaar bereikt wordt. Wanneer jij jouw rijbewijs moet verlengen wanneer je tussen de 65 en 70 jaar bent, dan is dit rijbewijs slechts tot je 75e jaar geldig. Indien je 70 jaar of ouder bent, dan krijg je een rijbewijs voor maximaal 5 jaar geleverd.

De reden hiervoor is dat wanneer je 75 jaar of ouder bent, er een medische keuring verplicht gesteld is. Het rijbewijs zal vanaf dan ook slechts 5 jaar geldig zijn.

De procedure van de verlenging van het rijbewijs

Voor het verlengen van het rijbewijs vanaf je 75e zijn er diverse instanties betrokken. Dit zijn namelijk de gemeente plus het CBR, maar tevens de huisarts en mogelijk specialisten. Deze procedure lijkt zo op het eerste gezicht een beetje ingewikkeld. Maar het valt mee mits je weet hoe het precies werkt.
Hieronder worden de zes eenvoudige stappen behandeld, voor als je voor de verlenging van jouw rijbewijs medisch gekeurd moet worden.

Stap 1: vul een gezondheidsverklaring in 

Er zijn drie mogelijkheden om een gezondheidsverklaring in te vullen. Dit kan het snelst met behulp van je DigiD via de website van het CBR en deze digitale verwerking zorgt ook voor minder fouten. Je zou tevens een afspraak bij het gemeentehuis kunnen maken. Als laatste kan je tevens bij een rijschool terecht.

Stap 2: de CBR toetst jouw gezondheidsverklaring

Het CBR ontvangt jouw aanvraag voor de gezondheidsverklaring en toetst deze. Jij ontvangt daarna het keuringsverslag van het CBR.

Stap 3: neem contact op met een keuringsarts

In het bericht dat je van het CBR ontvangt staat dat je een afspraak met een keuringsarts moet maken. Vergeet bij de afspraak bij deze arts niet alle formulieren van het CBR mee te nemen. Indien je een medische aandoening hebt, bezoek dan tevens de bijbehorende medische specialist. 

Stap 4: laat je gezondheid onderzoeken

De keuringsarts onderzoekt nu je gezondheid en vult de bijbehorende formulieren in. Indien deze arts dit online doet, dan komen deze gezondheidsformulieren automatisch bij het CBR terecht. Indien de arts deze papieren op een andere wijze invult, dan moet je deze zelf naar het CBR sturen.

Stap 5: de CBR beoordeelt je aanvraag

Een arts van het CBR zal nu alle ontvangen informatie beoordelen en bepaalt aan de hand van deze gegevens of jij nog wel geschikt bent om te gaan rijden. Heel af en toe is er nog een aparte rijtest nodig of aanvullende medische informatie om een oordeel te vellen. In het laatste geval ontvang je wederom een verwijzing naar een medisch specialist en volgt er vervolgens opnieuw een beoordeling door het CBR.

Stap 6: ontvang de uitslag en verleng je rijbewijs

Zodra het CBR akkoord met de aanvraag is gegaan en jij als rijgeschikt bent verklaard, dan kun je met deze Verklaring van Geschiktheid eindelijk jouw rijbewijs bij je lokale gemeente laten verlengen. 

Met deze stappen heb je zicht op het hele traject. Succes met het verlengen!