Wat is een ouderen noodknop?

Er wordt tegenwoordig veel reclame gemaakt voor allerlei persoonlijke alarmen. Deze bieden een vrij eenvoudige plus levensreddende noodcommunicatie in het geval dat ouderen een ongeluk krijgen. Ze worden ook wel mobiele veiligheidsalarmen of in het kort een ‘noodknop’ genoemd.

Deze kleine apparaten sturen, wanneer ze geactiveerd worden, een noodwaarschuwing naar vooraf ingestelde mobiele telefoonnummers of een 24-uurs service via een zorgcentrale. Veel geavanceerde modellen voeren daarnaast ook andere functies uit, zoals locatie tracking en/of geautomatiseerde locatie updates.

Wat is een noodknop precies

Een noodknop is een klein apparaatje dat assisteert bij het bewaken van en het communiceren met een persoon die mogelijk aandacht nodig heeft in tijden van nood. Het gebruikt daarvoor een simkaart en GPS om de locatie van deze persoon te volgen en te bellen of sms’en, net zoals een smartphone dat doet.

Maar in tegenstelling tot smartphones zijn ze vooral ontworpen als een snel en simpel communicatiemiddel, dat altijd aan is, in tijden van acute nood of gevaar. Ze bevatten een specifieke SOS knop waarop de drager kan drukken en een onmiddellijke waarschuwing kan sturen voor als men bijvoorbeeld verdwaald of gewond is.

Als jij een persoonlijk alarm op basis van een abonnement hebt dan gaat die waarschuwing veelal naar een alarmcentrale. In andere gevallen kan je een lijst met contacten samenstellen die je in het apparaat kunt (laten) programmeren. Deze SOS noodknop kan soms ook een sms bericht verzenden.

Er bestaan veel verschillende soorten persoonlijke alarmen waarbij er allerlei soorten ontwerpen toegepast worden. Dit zijn de belangrijkste soorten noodknoppen.

Een noodknop zonder scherm

De basis noodknop modellen beschikken over een grote SOS knop die tijdens een noodgeval heel gemakkelijk in te drukken is. Het zijn vaak hangers die ook individuele belknoppen aan de zijkant bevatten.

Hoewel ze heel eenvoudig in gebruik zijn, bieden deze modellen geen beeldscherm om feedback te kunnen verstrekken. Zoals onder meer een indicatie van de resterende batterijlading, wie er gecontacteerd wordt, de sterkte van het mobiele signaal, enzovoort.

Een noodknop met scherm

Deze lijken behoorlijk veel op de standaard noodknop hangers, maar het scherm biedt daarnaast enkele basis statusupdates. Dankzij de toevoeging van een scherm kan je dit gebruiken in het contact met elkaar. 

Een smartwatch ontwerp

Deze geavanceerde noodknoppen zien eruit en voelen ook aan als een smartwatch, wat net even iets minder opvallend is dan een hanger die er om de nek gedragen wordt. Ze gebruiken veelal een touchscreen interface en hebben mogelijk ook een kleine SOS knop aan de zijkant. 

Het uiterlijk op het scherm is vaak aanpasbaar en op sommige modellen is het zelfs mogelijk om extra apps te installeren. De instellingen, contact menu’s, et cetera zijn bovendien een stuk gedetailleerder. De grote vraag is echter hoe dit alles de belangrijkste functionaliteit van de noodknop beïnvloedt: namelijk het simpel en vlot versturen van een noodsignaal.

Al deze opgenoemde elementen zijn veelal de beslissende factoren bij het vinden van een persoonlijk alarm dat aan iemands behoefte voldoet. Genoeg keuze!