Welke telefoons voor ouderen zijn er?
Wanneer jij graag een nieuwe seniorentelefoon voor jezelf, je ouders op leeftijd of een grootouder wilt aanschaffen, dan zijn er zeker een aantal eenvoudige functies waarmee je rekening moet houden. Als je namelijk moeite hebben om goed te zien, dan zijn er speciale opties voor slechtziende personen mogelijk. En er zijn evenzo opties voor de personen die slechthorend zijn.
Het kan ook mogelijk zijn dat de gebruiker van de nieuwe telefoon niet met al het gedoe van de lastige moderne technologie wil omgaan. Ondanks de populariteit van de mobiele telefoon heeft ook een vaste telefoon nog steeds de mogelijkheid om snel en gemakkelijk met anderen in contact te komen. Dit is iets wat zeker in de 21e eeuw essentieel is.
Een vaste (draadloze) telefoon
Het overschakelen naar een draadloos model of een extra versterkte telefoon, maakt het leven daarbij niet alleen gemakkelijker, maar biedt tevens een snellere manier om in geval van nood om hulp te bellen.
De draadloze vaste telefoons werken op dezelfde basis als de bedrade telefoons, ook al is de handset volledig vrij van het basisstation. Voordat de smartphones uiterst populair werden, waren deze draadloze telefoons al zeer geliefd in menig huis. Dit omdat ze de gebruiker in staat stellen om er vrij mee door het huis te bewegen in plaats van constant naast het basisstation te moeten zitten.
Versterkte telefoons en grotere knoppen
Het telefonisch communiceren kan natuurlijk best moeilijk zijn als een senior redelijk slechthorend is. Versterkte telefoons bieden gelukkig op meer dan één manier een oplossing voor dit probleem. Ten eerste kunnen ze de stem van de beller met maximaal 20 of zelfs 60 decibel versterken. De inkomende oproepen kunnen daarnaast ook met een extreem luide beltoon en knipperende lampjes gepaard gaan.
De mogelijkheid om het volume drastisch te verhogen is echter niet de enige kracht van al deze versterkte telefoons. Dergelijke apparaten beschikken eveneens over veel grotere knoppen en nummers voor een nog betere zichtbaarheid. Daarnaast zijn er vaak direct toe te wijzen knoppen voor noodoproepen.
In sommige gevallen bieden ze ook grotere beeldschermen. Of het kan over een snelkiesfunctie beschikken met de mogelijkheid om deze transparante knoppen te wijzigen. Dit door er de foto van een dierbare onder te plaatsen. Al deze versterkte telefoons zijn er zowel in bekabelde als draadloze varianten verkrijgbaar.
Een smartphone voor senioren
Er zullen echter veel familieleden en zorgverleners zijn die zullen redeneren dat een smartphone de beste optie voor senioren is. Ze zijn immers niet alleen klein en licht van gewicht, maar bieden evenzo meer mogelijkheden en functies.
Het is verder veel gemakkelijker om het audioniveau op een smartphone aan te passen, om nog maar te zwijgen van de gevarieerde opties voor trillingen, lichtjes en beltonen om de aandacht te kunnen trekken.
De app stores staan daarnaast boordevol handige programma’s die speciaal op ouderen gericht zijn. Medische alarm apps en ringtone versterkers zijn daarbij nog maar het begin, aangezien de huidige generatie smartphones een constante bron van vernieuwende apps zijn.
Aan de andere kant vereisen veel smartphones een bepaald niveau van technische knowhow. Senioren verliezen hierdoor vaak hun geduld als ze met het touchscreen spelen. Of als ze per ongeluk iets doen wat ze niet van plan waren, zoals het verwijderen van al hun contacten terwijl ze door het doolhof van opties navigeren.
Speciale functies op de telefoon
De gespecialiseerde smartphones voor ouderen zijn desondanks eenvoudige en gebruiksvriendelijke mobiele telefoons. Deze zijn alsmede van geluidsversterking voorzien en zijn speciaal ontworpen om goed met hoortoestellen samen te werken. Ze bieden bovendien niet alleen een grotere tekst, maar ook grotere pictogrammen. Vergeet ook niet een verbeterde grip en veelal een betere schokbestendigheid.
Bekende merken seniorentelefoons in zowel de vaste telefoons als smartphone uitvoeringen zijn: Fysic, Doro, Profoon en Emporia.
Conclusie
Zoals je ziet zijn er verschillende mogelijkheden waar je als oudere uit kan kiezen. Zorg dat het toestel bij jou past: dan is het makkelijker en leuk om het te gebruiken!