Ziek en niet meer kunnen werken? Wellicht tijd voor een vaststellingsovereenkomst

Ziekte kan helaas een grote impact hebben op het werk. Wat als je omwille van ziekte niet meer in staat bent om je werkzaamheden te vervullen? Hoe ga je dan verder? In dat geval kan een vaststellingsovereenkomst bij ziekte een oplossing bieden. Maar niet altijd. In dit blogartikel gaan we dieper in op wat een vaststellingsovereenkomst precies inhoudt, wat de juridische implicaties zijn en wanneer het geschikt is om een vaststellingsovereenkomst aan te gaan.

Wat is een vaststellingsovereenkomst precies?

Een vaststellingsovereenkomst is een schriftelijke overeenkomst die wordt gesloten tussen een werkgever en een werknemer. De overeenkomst legt bepaalde afspraken vast, zoals wat er gebeurt met het loon van de werknemer, de beëindiging van de arbeidsovereenkomst en waar mogelijk een vergoeding voor de werknemer. In ruil voor deze afspraken staat de werknemer toe dat de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd.

Let wel: een vaststellingsovereenkomst is niet altijd de beste oplossing. Als je bijvoorbeeld ontslag neemt tijdens een burn-out – niet een moment wanneer je sterk in je schoenen staat tegenover je werkgever, is het niet aan te raden om een vaststellingsovereenkomst aan te gaan. In dat geval is het beter om je te laten bijstaan door een arbeidsrecht advocaat die je kan helpen om je rechten op een passende compensatie te verdedigen.

Wanneer je als je als werknemer weigert om je werkzaamheden uit te voeren zonder een geldige reden, zal een vaststellingsovereenkomst weinig helpen. In dat geval kan de werkgever je namelijk gewoon ontslaan en heb je ook geen recht op een vergoeding.

De vaststellingsovereenkomst is één mogelijkheid

Om te bepalen of een vaststellingsovereenkomst de beste oplossing is voor jouw specifieke situatie, is het belangrijk om je te laten bijstaan door een arbeidsrecht advocaat. Een advocaat heeft werkervaring, kent de wetgeving op zijn duim en zal jouw belangen behartigen. Dat is iets anders dan het inschakelen van bijvoorbeeld een mediator, die onbevangen en objectief een oplossing moet vinden voor beide partijen.

Bij ziekte is een vaststellingsovereenkomst een praktische uitweg om een punt achter de werkrelatie te zijn. Zorg er wel voor dat je op de hoogte bent van de juridische implicaties van een vaststellingsovereenkomst. Na het ondertekenen kun je geen nieuwe aanspraken meer maken. Heb je alle arbeidsvoorwaarden en zaken als openstaande vakantiedagen wel volledig afgestemd? Het is dan ook aan te raden om je te laten bijstaan door een arbeidsrecht advocaat die je kan adviseren. Dat kost geld, maar levert je ook de zekerheid dat jouw situatie professioneel wordt bijgestaan. Wel zo prettig wanneer je met hele andere dingen in je leven bezig bent.